Pastissets
Els pastissets són una mena de galeta seva que vol tenir un gust similar als polvorons, suposa que és degut al llard de porc i a la canyella. He de dir que no són gens complicats de fer, però us asseguro que, tot i que han quedat molt bons, no es poden comprarà amb els autòctons. A més es fan amb un talla pastes en forma de flor.
Ingredients:
- 1 kg de farina
- 1/2 kg de sucre
- 5 rovells de d'ou i 1 clara
- 1/2 kg de llard de porc
- pell de llimona
- canyella al gust
Damunt el mabre ben net fem un volcà amb la farina i al mig hi posem la resta d'ingredients.
Anem pastant poc a poc fins que la pasta se'ns desenganxi de les mans i quedi ben homogènia.
S'estira amb l'ajut d'un corró fins a deixar la pasta amb un gruix de 5mm. Es tallen les flors amb els talla pastes i es posen en una safata que posarem al forn a 180º C durant 10-12 minuts o fins que siguin rosses. Tot seguit les deixem refredar i les cobrim amb força sucre glas.
Anem pastant poc a poc fins que la pasta se'ns desenganxi de les mans i quedi ben homogènia.
S'estira amb l'ajut d'un corró fins a deixar la pasta amb un gruix de 5mm. Es tallen les flors amb els talla pastes i es posen en una safata que posarem al forn a 180º C durant 10-12 minuts o fins que siguin rosses. Tot seguit les deixem refredar i les cobrim amb força sucre glas.
Ensaïmada
L'ensaïmada és una coca alta, enroscada en forma d'espiral típica de ses festes patronals de Menorca. Es sol acompanyar amb xocolata calent.
Ingredients:
- 3 ous
- 450 gr de sucre
- 50 gr de llevat de pa en s'hivern
- 30 gr de llevat de pa en s'estiu
- 1900 gr de farina de força
- Aigua
- Saïm
Elaboració:
Realitzar amb tots els ingredients excepte el saïm una massa homogènia i deixar-la reposar 20 minuts. Pesar i dividir la massa en parts iguals (com a referència 80-100 gr per a ensaïmades petites, 400 gr per a ensaïmades grosses). Estirarla massa amb un corró sobre una taula utnada amb oli, fins a deixar-la ben estirada i fina. Els bons pastissers ho fan amb sa ma. Untar aquesta massa amb el saïm (ben untada per tot). Embolicar la massa sobre si mateixa fins a formar un cordó llar. Agafar aquest cordó amb les dues mans i anar copejant-lo sobre la taula a mesura que anam estirant (ha de resultat el doble de la seva llargària original). Sobre una palangana col·locar la massa estirada, donant-li la forma típica d'ensaïmada deixant entre volta i volta 1 o 2 cm. Deixar tovar 24 hores (millor si la deixau fins una capsa de fusta o dins el forn apagat). Disposar per damunt els bocins de sobrassada de poc ensucrats (també podem posar encarabassat). Enfornar a 170 ºC fins a total cocció. (varia el temps segons el tamany). Deixar refredar i espolvoretjar amb sucre en pols.
Formatjades amb carn
Ingrediens
Per la massa:
- 1 kg de farina
- 400 gr mantega de porc
- 250 ml d'aigua teba (a vegades se'n necessita més)
- llevat
Per el farcit:
- 750 gr be a trossos
- 250 gr filet de porc a trossos
- sobrassada
- cansalada (tocino)
- herbres de safrà
Elaboració:
Per la massa:
Posar en un bol la farina i la mantega de porc que la teniem a una temperatura ambient. Fondre el llevat en una mica d'aigua teba i mesclar o barregar-lo amb la farina. Afegir l'aigua i amassar durant una estona, ha de quedar un massa llisa, suau i esponjosa. Fer una bolla, tapar amb un drap i deixar estuvar (mitja hora és més o menys suficient, ha d'arribar a tenir més o menys el doble de la seva alçada). Fer una bolleta, i allisar amb el rudillu. Posar-la al motlle i omplir amb trossos de carn, de cansalada i de sobrassada. Fer una altra bolleta allisar i tapar. Pasar el rodillu per sobre i treure la massa sobrant. Posar en una placa per el forn, punxar amb la forquilla i pintar amb l'ou. Coeu a 180ºC 1 hora més o menys.
Per el farcit:
Barrejar les carn, salpebrar i posar bastant fils de safrà. Tallar la cansalda i la sobrassada a trossets.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada